Ciekawa, niezbędna, niemierzalna. Tak czy owak z pewnością niedosyt siarki w systemie człowieka prowadzi do sporych zakłóceń zmiany materii, jednak wiemy iż stanowi ona 0,25% naszego ciała i lepiej, ażeby nie było mniej, nie ma norm skonsumowania tego pierwiastka, ani badań kontrolujących jego stężenie. Bo jak tu ją sprawdzać, skoro przede wszystkim stanowi składnik innych substancji (białek, witamin) i nie spożywamy jej solo, a oczywiście wkomponowaną w inne substancje. To dla nich założono różnorakie reguły.Niedostatki siarki przeciętnie bez trudności zauważyć. Na początek jej niedosyt odbiera nam urodę:
włosy tracą świecenie, paznokcie się łamią, skóra robi się mizerna, poszarzała. Właśnie przeto tak wiele suplementów wzmacniających przydatki skóry i kosmetyków pielęgnacyjnych i medycznych mieści siarkę. Znane są także zabiegi z zużyciem tego szczegółu (np. w sanatoriach leczenie wodą siarczkową).Większe braki prowadzą do poważniejszych szkopułów: zaburzeń widzenia, nastroju i przebiegów krwiotwórczych, uciążliwości ze strony wątroby, przegubów. Żaden inny minerał nie uczestniczy w przemianie materii w sposób tak kolosalny i zróżnicowany, wobec tego bez siarki blokowane są nieomalże wszelkie procesy odmiany materii. Szczęśliwym trafem układ ma skąd ją brać i w zasadzie nie obserwuje się oddzielnych chorób związanych z niedoborem. Produkty, które wyjątkowo w siarkę obfitują, to jaja, mleko i przetwory, mięso, owoce i jarzyny (przede wszystkim białe).